Vesteregnens Svampeforening

Fond på tørrede stokke

Detaljer

 Senest opdateret: 4. september 2024

Du kan lave svampefond på de fleste spiselige svampe. Frem for at bruge hele svampe til en fond kan du bruge friske eller tørrede fibrede og træede stokke, som ikke kan spises. Der er masser af smag i stokkene. 

Ingredienser:

50 g tørrede svampestokke
1 stump frisk ingefær
1 porre (evt. 1 løg)
2 tsk. soja
Lidt hele peberkorn
1 liter vand eller kyllingefond

Tilberedning:

Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det koge ved svagt blus i 2 - 3 timer. Si fonden og smag den til med lidt salt og peber.
Nu har du en grundfond, som kan anvendes til svampesupper, sovse m.m. Fonden kan fryses i mindre portioner, som kan tages ud efter behov. 

 

Tommys fortræffelige Tragtkantarelsuppe

Detaljer

 Senest opdateret: 4. september 2024

Til 4 personer:

Ingredienser:

400g friske eller 40g tørrede tragtkantareller
Et alm. løg
10 cm porre
Et hvidløgsfed
2 skeer smør
1 skefuld mel
1 liter vand
2 terninger grønsagsbouillon
3 dl piskefløde
Lidt salt samt hvid peber
1 tsk hvidvins eddike 
3/4 dl sherry
25 g gorgonzola ost
Persille til garnering

Tilberedning

Skær svampen i fine stykker samt hak løg. Smør i en gryde samt svits svampe løg og hvidløg i 5 min.
Pudre melet over blandingen. 
Tilsæt vand fløde og terninger og ost. Lad det koge ved svag varme i 15 min.
Salt peber og eddike og sherry tilsættes.
Hakket persille på toppen ved servering.

 

Svampesovs/svampesuppe

Detaljer

 Senest opdateret: 4. september 2024

Til 4-6 personer

Ingredienser:

200-250 g svampe (eller ca. 3 dl forbehandlede fra fryser)
150 g bacon i små tern
1 løg finthakket
salt og peber
1 fed knust eller finthakket hvidløg
(Til sovs) ½ - ¾ liter god hønsebouillon - (Til suppe) 1 liter eller lidt mere
2 -2½ dl fløde

Tilberedning

Svits bacon, tag ternene op til afdrypning på køkkenrulle.
Rist svampe, løg og hvidløg i baconfedt og lidt smør, tilsæt krydderier. Hældt bouillon ved og lad det simre uden låg i ca. 10 min. Tilsæt fløde, smag til og jævn sovsen. Suppe skal ikke jævnes så meget.

Opskriften kan også bruges til tarteletter, men så skal den  jævnes lidt mere.

 

Svampesuppe med kammuslinger

Detaljer

 Senest opdateret: 12. april 2023

Til 4 personer

1 l svampefond (evt. i stedet hønse- eller grønsagsbouillon)
250 g champignon (skåret i tynde skiver)
250 g friske rørhatte eller 25 g tørrede (skåret tynde skiver/små stykker)
1-2 løg (fintsnittede)
2-4 fed hvidløg (fintsnittede)
12 – 16 kammuslinger
2 – 4 dl piskefløde
2 – 3 spsk. maizena rør op i 1 dl vand (kan udelades, hvis du ikke ønsker en jævnet suppe)
1 spsk. soyasauce
Salt og peber
Persille og/eller dild (finthakket)

Tilberedning

Steg de tilberedte løg, hvidløg og svampe let i olivenolie/smør (må ikke brune). Hvis du anvender tørrede svampe tilsættes de sammen med svampefonden, når løg og svampe er let stegte. Lad suppen simre ved svag varme, mens kammuslingerne steges til de bruner på en pande i olivenolie/smør. Vend dem så de bruner på begge skærefladerne.
Tilsæt piskefløde, soyasauce og peber til suppen og jævn suppen med maizenajævningen. Smag suppen til med salt.
Skær muslingerne i kvarte (mundrette stykker) og server dem til suppen eller tilsæt dem suppen inden servering. Pynt suppen med persille og/eller dild.

Server suppen sammen med et godt brød, f.eks. et glutenfrit focasiebrød.

Regnars svampesuppe

 

Detaljer
Senest opdateret: 4. september 2024

Til 4 personer

Ingredienser:

400-500 g blandede svampe 
1 lille løg
1 kvist esdragon (eller 1 lille spiseske tørret esdragon)
2 spiseske olivenolie
1 tsk. soyasauce
2 dl tør hvidvin
1/4 dl tør sherry
6 dl svampefond 
1-2 dl (piske)fløde
Salt
Pebber
Hakket persille til pynt

Tilberedning:

Rengør svampene og skær dem i mindre stykker. Pil og hak løget.
Varm olien i en gryde og svits løgene klare. Tilsæt svampene og svits til de begynder at safte. Tilsæt hvidvin og sherry og lad alkoholen fordampe. Tilsæt esdragon, svampefond, soyasauce, salt og pebber. Pas på saltningen, hvis fonden er salt. Lad suppen småkoge i 10 - 15 min. Tilsæt fløde og kog i endnu 5 min.
Server suppen og pynt med hakket persille.


Tragtkantarelsuppe

Detaljer
Senest opdateret: 4. september 2024

4 portioner

Ingredienser:

- 300 g friske eller 30 g tørrede tragtkantarel
- 2 spsk olivenolie eller anden vegetabilsk olie
- 1 løg, finthakket
- 1 spsk tomatpuré
- 1 l svampebouillion
- 100 g friskost, f.eks philadelphia 
- 2 - 3 spsk tør sherry
- 2-3 spsk maizenamel oprørt i lidt vand
- salt, cayennapeber og friskkværnet pegber

Pynt
Finthakkede rødløg
Friske timianblade eller persille

Tilberedning:
Udblød tørrede svampe. Hak svampene groft og svits dem i en gryde sammen med løg i olie til løgene er klare. Rør tomatpuré i gryden og tilsæt svampefond. Lad det koge op og tilsæt friskost og sherry. Lad det simre i 10-15 min. Jævn suppen med maizena og smag til med salt, cayennepeber og friskkværnet peber. Anret suppen portionsvis og pynt med løg og timian eller persille.


Svampecreme

Detaljer

 Senest opdateret: 4. september 2024

Ingredienser:

300 gram svampe

½ løg

½ fed hvidløg

½ liter hønse-/ eller grøntsagsbouillon

1 spsk mel

2 spsk olivenolie

1 knivspids salt

1 knivspids peber

Sådan gør du:

1) Hak svampe

2) Hak løg og hvidløg

3) Steg løg og hvidløg i olivenolie, indtil løgene er klare (de skal ikke brune)

4) Tilsæt svampene og lad det hele stege min. 5 minutter

5) Tilsæt mel, lad det koge et minut, mens du rører rundt i det

6) Tilsæt mælk

7) Når det begynder at tykne tilsættes bouillon lidt efter lidt

8) Tilsæt salt og peber og lade det småkoge ca. 10 minutter

9) Hold indholdet af panden over i en skål og pisk det med en håndmixer til cremen er glat

10) Fordel cremen på 3 tallerkner og læg en skive røget skinke og/eller nogle tynde stegte skiver svampe på


Kantarelsuppe med creme fraiche

Detaljer
Senest opdateret: 4. september 2024

Ingredienser:

1 liter friske kantareller – rensede og skåret i mindre stykker

1 almindeligt løg - finthakket

50 gram smør

2 spsk hvedemel

1 dl tør hvidvin

7 dl vand

1,5 spsk kantarelfond/svampefond/grøntsagsfond

3 dl creme fraiche 38 %

0,5 tsk salt

Peber

Karse

Sådan gør du:

  • Steg løg og ¾ af svampene i ¾ af smørret i en stor gryde
  • Rør mel i – og hæld vinen på og lad det koge i 2 min. Tilsæt vand og fond. Kog suppen ved svag varme under låg i 10 min.
  • Tilsæt creme fraiche og smag til med salt og peber.
  • Steg resten af svampene i det sidste smør (min. 15 min.)
  • Top suppen med de stegte svampe og karse
  • Server med flutes

 

Kantarelsuppe med grønkålschips

Detaljer

 Senest opdateret: 4. september 2024

Ingredienser:

Kantarelsuppe

500 gram friske kantareller – rensede og i mindre stykker

25 gram smør

3 skalotteløg - hakkede

2 fed hvidløg - hakkede

4 dl madlavningsfløde

6 dl grøntsagsbouillon

Salt og peber

Grøntkålschips

100 gram fersk grønkål

2 spsk olivenolie

Lidt salt

Sådan gør du:

Grønkålchips:

  • Tænd ovnen på 225 grader/210 grader varmluft
  • Tag stokken af grønkålen væk og riv bladene i mindre stykker
  • Bland dem med olie og salt
  • Læg dem på en bageplade og steg dem ca. 10 min. i ovnen – vend dem undervejs så de bliver sprøde

Kantarelsuppe:

  • Steg kantarellerne i smør, til de har en fin farve
  • Tag halvdelen af svampene fra og gem dem til anretningen
  • Put løg og hvidløg sammen med svampene i panden – og steg dem 3 min.
  • Tilsæt fløde og bouillon og lad det steg ved svag varme ca. 15 min.
  • Blend suppen og smag til med salt og peber.
  • Hæld suppen i skåle og top med grønkålschips og resten af kantarellerne
  • Server med flute og smør

 

Kantarelsmør

Detaljer

Senest opdateret: 4. september 2024

Kantarelsmør er lækkert til stegt kød eller til en bagt kartoffel.

Ingredienser:

2 dl friske kantareller

125 gram smør

½ spsk tørret rosmarin

1 spsk citronsaft

Salt

Hvid peber

Sådan gør du:

  • Steg de rensede svampe i 1 spsk af smørret til al væske er kogt ind
  • Tilsæt rosmarin og steg yderligere 2 min. Afkøl
  • Blend svampene sammen med de øvrige ingredienser
  • Læg smørret på plastfolie og lav en rulle
  • Lad det ligge køligt mindst 1 time

 

Kantarelsovs

Detaljer
Senest opdateret: 4. september 2024

Ingredienser til 5 dl sovs:

1 liter friske kantareller – rensede og skåret i mindre stykker

2 spsk smør

2 spsk hvedemel

2 dl vand

2 dl piskefløde

1,5 spsk svampefond eller alternativt grøntsagsfond

Salt og peber

1 spsk portvin (evt.)

Sådan gør du:

  • Put svampene i en pande og lad det meste af væsken koge væk
  • Tilsæt smørret og steg svampene 3-4 min.
  • Strø mel hen over og rør rundt
  • Tilsæt vand, fløde og fond under omrøring – lad det koge 5 minutter
  • Smag til med salt, peber og evt. portvin